Internet Of Trädgård (IOT)

Syfte

Projektets mål att minska manuellt arbetet i trädgården, övervaka status på växter mm, automatisera bevattning, basera bevattningen utifrån väderprognoser. Har även en plan att i framtiden fullt automatisera ett växthus.

*** Senast uppdaterad: 2018-07-31

 • 2018-07-31 – Regnmätaren ( egen projektsida )
 • 2018-07-02 – Bevattning av kompost.
 • 2018-07-02 – kameraövervakning 3D skrivare (för delarna jag bygger till trädgården)

Min förhoppning är att du som läser detta kanske kommer med tips, och kanske hittar något du själv kan få nytta av. Jag kommer till en början fokusera på hur man integrerar trädgårdsautomationen som byggs med mina nuvarande hemautomationssystem home assistant, VeraSecure, Node-Red, Grafana mm. Finns det intresse på fler system än dessa så skriv gärna en kommentar så kan jag försöka få med fler om jag ser att det är möjligt.

Här har jag visualiserat informationen som Vera skickar via MQTT till min Grafana
Här har jag visualiserat informationen som Vera skickar via MQTT till min Grafana

All kod jag skriver till projektet kommer jag försöka lägga upp på vår Github och dela (om den blir bra nog dvs).

Meny

**** Meny kommer så fort det finns nog med info på sidan.

Ändringslogg

 • Senast ändrad 2018-06-19
  • Skapade sidan och påbörjade projektet.

Bakgrund

Efter en omröstning på vad nästa automationsprojekt på bloggen skulle bli så vann förslaget med trädgård. Självklart måste man hänga med i trenderna hemma och köra IOT, dvs internet Of Trädgård! Därav denna projektsida.

Omröstning på nästa projekt

Projektet kommer uppdateras löpande med information allt eftersom jag bygger och implementerar, uppskattar feedback och tips.

Projektet kommer delas upp i två spår. Ett spår som baseras på permanent strömmatning. Där kommer jag även förbereda styrning av trädgårdsbelysning inför hösten med, vidareutvecklar då mina gamla Arduinostyrda led-strålkastare.

Det andra spåret kommer gå vidare med ett gammalt projekt från mitten av 2015 som aldrig blev av: ”sommarprojekt den smarta trädgarden”. Det baserar sig på 100% solenergi eller liknande energi. Tekniken har dock kommit långt sedan jag skrev början på det projektet. Mest troligt ersätter jag Arduinon med WIFI chippet ESP8266 12E, detta eftersom jag har en aktiv Esp8266 på solcell som snurrat på ett LiFePO4 batteri sedan 2016-12-28.

LiFePO4 AA batteri på 3.2V uppladdningsbart.
LiFePO4 AA batteri på 3.2V uppladdningsbart.

 

 

Bevattning

Har nu påbörjat den första delen av automatisering av trädgården. Jag kommer initialt sikta på bevattning med olika tekniker, nu finns självklart mycket att köpa färdigt på affär. Men jag kommer så långt det går bygga egna saker bara för att det går (resan är roligare än målet). Tidigare har jag byggt sensorer mm som fungerat över och under förväntan, men nu när det handlar om vatten blev det lite svårare att göra specialbyggen… Men det löste sig så fort jag fick händerna på en 3D skrivare!

 

Bevattning Kompost

Till en början fokuserar jag på att få optimala förhållanden i komposten, dvs rätt luftmängd och korrekt fuktighet. Mitt första steg är att montera bevattning runt komposten. Vattnet hämtas från en regnvattentunna.  Nu skulle man kunna använda en droppslang, men jag väljer att sätta vattenspridare runt i testsyfte.  Dels för att jag skriver ut delarna själv och för att nästa del som blir solcellsdriven bevattning använder samma layout. Kommer då att skriva ut mina munstycken i en plast som är ”food graded”, dvs det ska vara ok att använda till växter jag tänker äta (jordgubbar, hallon mm).

Jag valde att ladda ner färdiga spridare från Thingiverse, en sida där man kan dela egna 3D utskrifter, lite som Github är för kod. Jag valde dessa spridare,  vilket har justerbara munstycken med olika spridningar. Min första utskrift valde jag att ha 100% fillrate (dvs helt solid).

3D utskriven vattenspridare med förgrening.
3D utskriven vattenspridare med förgrening.

Tyvärr hade jag lite felaktiga inställningar i skrivaren, vilket gjorde att gängorna på utskriften blev helt fel (bilden nedan). vilket gjorde att det var omöjligt att få ihop dessa utan att nyttja ett skruvstäd.. När jag väl fått dessa att sitta kunde jag gå vidare och testa om spridningsförmågan var ok eller om detaljerna skulle ge med sig.

Vattenspridare och munstycke
Vattenspridare och munstycke

Nu testade jag lite snabbt utan att använda mig av några klamrar eller tätningar, resultatet var helt ok (film nedan). Kommer nu fokusera på att göra klart 2st till utan förgrening för att montera en cirkel runt komposten. När det är klart fortsätter jag med pump, strömmatning, temperaturövervakning och fuktsensorer.

 

 

 

Kameraövervakning 3D skrivaren

För att lyckas med mitt trädgårdsprojekt samt mina övriga sensorprojekt beslutade jag mig för att köpa en 3D skrivare. Eftersom 3D utskrifter kan variera och små fel direkt kan få förödande konsekvenser så valde jag att använda en övervakningskamera till skrivaren. Tidigare byggde jag en RPI övervakningskamera. Den fanns redan klar, så allt som behövdes var en placering framför skrivaren. Som bilden nedan visar så använder jag en tving på bordsskivan och målartejp för att hålla den på plats….

FlashForge Finder
FlashForge Finder

Redan efter den 3:e utskriften hade jag gjort adaptrar som underlättade! Hållaren till vänster finns på thingverse, däremot den undre adaptern fick jag cadda själv.  Nu kan jag övervaka utskrifterna direkt i min VeraSecure. Vilket underlättar om man åker hemifrån men ändå vill ha möjlighet att se om allt går bra.  Med 5 minuters googlande och någon timmes utskrift har jag nu en stabil och bra layout.

FlashForge - kamerahållare
FlashForge – kamerahållare

Kommer troligen skriva lite mer om plasten PLA som jag nyttjar och hur den fungerar utomhus framöver.  Har läst en del om octoprint, eventuellt kanske jag testar att använda mig av det framöver för att få ännu bättre koll på utskrifterna.

 

Är du intresserad av att följa progress, prenumerera på inlägget / sidan, kommer troligen inte att uppdatera huvudflödet varje gång jag adderar något i detta projektet.

// Ispep ( Markus )

7 reaktioner på ”Internet Of Trädgård (IOT)”

 1. Pingback: IOT – Internet Of Trädgård |

 2. Låter kul detta. Har haft liknande funderingar och kommit fram till att jag vill skapa ett magasin under jord där jag lagrar allt vatten som faller ner när det regnar på huset och garaget i en tank som tar ett antal kubikmeter (kostnadsfråga), om jag inte räknat fel så ger 1mm regn 1,5m3 på vårt tak. Tycker din idé med 12 volt och solceller är väldigt tilltalande för spridningen av vattnet. En tanke kan ju även vara att skapa ett vattentorn så man får bra tryck, kan dock bli farligt iom tyngden.

  1. Hej
   Ett magasin under jorden är inte en dum idé. Håller på att testa lite med olika pumpar just nu på 12V för liknande ändamål. Att ha ett magasin högt och sedan pumpa upp vatten soliga dagar skulle vara en bra lösning för att hålla nere energiåtgången vid dagar med mindre soliga dagar.

   // Ispep

 3. Spännande. Jag har automatiserat mitt växthus ungefär som dina planer är.
  1 Nodemcu som håller ordning på temp, fuktighet luft, fuktighet jord, om det finns vatten i tunnorna (lagrar ca 2m3 från sidobyggnads tak. Började med att injektera gödning via en ventil som öppnades en stund när det pumpade vatten. Det blev lite sådär. Pumpen är en tryckpump för husbil egentligen. För att orka trycka vatten i mina ”svettslangar” och droppslangar. Totalt ca 20m svettslang och ca 25 dropp punkter ca 50m2 växthus. Testade med vanlig dränkpump men den orkade inte riktigt. Allt drivs med ett 95A bilbatteri. Nästa år blir det nog en solcell på taket för att slippa ladda batteriet då och då. (Är man lite halvsenil är det ju en dålig ide att ladda manuellt.) Kommer nog skaffa nån typ av linjärmotor och bygga om taket för att kunna lyfta taket om det bli för varmt. Mäta vinden kan ju vara bra grej då också kanske. Nodemcu’n rapporterar vad den sysselsätter sig med till Home assistant i en rpi3 via MQTT.

  1. Har tyvärr gått lite trögt för mig att få till bevattningen, fastnade med 3D utskrifter och regnsensorn rätt länge. Har dock gjort klart den nu så förhoppningsvis kan man fortsätta med trädgården. Har klurat lite på en sensor för att mäta vid med 🙂
   Otroligt smidigt att jobba med MQTT, använder du Node-Red? om inte så addera det till din lösning, du spar enormt mycket kodande och kan återanvända byggblock och slussa data mellan MQTT köer visuellt (mycket bra vid debug)

   Låter som sagt som du nästan är i mål! Om du har lust får du gärna ett helt eget inlägg om detta.

   // Ispep

   1. Nixpix inte Node red (ännu). Har liksom inte riktigt fått in i skallen varför egentligen. Ja, det är lite halvsnurrigt med inte helt logiska topics om det kan vara bra där kanske. Men jag fattar inte riktigt hur jag får in det i Home Assistant. Jag kan kanske skriva lite i vinter och ta lite bilder (just nu är det inget jag skryter med estetiskt om man säger så. Det har varit en labbmiljö nåt halvår och är fortfarande det. hehehe). Får nog dyka lite i det där Node red i vinter också och försöaka fatta varför det är oundvikligt vad det verkar. Just nu försöker jag få en nexa 433 fjärris att få HA att reagera. Går sådär. 3D skrivare är ju ytterligare en spännande utmaning. Kan rekommendera https://www.tindie.com/products/pinotech/soilwatch-10-soil-moisture-sensor/ Den funkar så bra så man blir tårögd.
    Ha det gott.
    Peter Svahn

    1. Kommer göra lite micro guider under hösten / vintern för olika system som underlättar hemma. Node-Red är ett av dom som verkligen gör underverk när det är igång. Att projekt ser ut som dom gör är du inte ensam om, har en Arduino på breadboard som stått i 2 – 3 år ute och loggat ljus och temperatur. Nu med 3D skrivare så går det att bygga saker som inte ser ut som ”citat: En spya av kablar”. Har jagat runt lite efter fuktsensorer som inte dör pga oxidation och dom där som du nämner verkar vara dom som inte ger med sig efter något år! mer inköp framöver med andra ord, tackar för tipsen och ser fram emot att få se hur du löst det!

     // Ispep

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *