Frågor och Svar

Från och med nu rekommenderar vi att du går med i vår Facebook grupp https://www.facebook.com/groups/hemautomation/ istället för att diskutera hemautomation. Självklart kan du frågesidan här om du inte använder Facebook.

Vi har svarar på en del frågor via mail och Facebook gällande hemautomation. Vi försöker nu få in så mycket som möjligt på bloggen så andra kan se lösningen. Vi tar bort namn dylikt från den som mailar så enbart frågan syns.

vemvann

Det går bra att ställa frågor i kommentars fältet med, och ännu bättre om du ser nått som du kan svara på 🙂

Alla frågor:

Aviseringar från Vera
Tips på hårdvara för att styra dioder
Timer-funktion
ESP8266 driftar med tid

 

 

Aviseringar från Vera

Fråga – 2016-11-16

 

Hejsan,

Jag sitter och funderar på vilket system man ska välja, men jag blir inte helt klok.

Nr 1. Jag har 1 st Telldus dimmer som jag byggde om för massa år sedan in i taklampan (funkar fint).

Nr 2. Vore like kul att se status för dörrlåset.

Nr 3. Automatisering för rullgardiner vore nice. ( telldus samarbete ).

Nr 4. Verifierad eller ej verifierade kommandon, lutar mer åt verifierade.

Nr 5. Säkerhet. Vill ju inte skicka data öppet så andra kan lyssna eller leka.

Jag sitter alltså och kollar på lite olika produkter, Telldus Lite V2 verkar ju nice, men även Veran. Jag gillar inte att betala för abonnemang utan köper heldre en dyrare vara där jag kan själv köra de processer som behövs.

Jag skulle vilja kunna programmerar sener så t.ex. ”bio” sänk ljuset, rulla ner gardinerna osv.

Dörren låses upp, rörelse inne i lägenheten = tänd taklampan ( rörelse detektor ).

Typ sådanna saker.

”Lek” men ändå bra, och något att börja med.

433 MHz eller andra protokoll.

Vad ska man välja?

Lätt förvirrad : (

Tack!

Svar

För att få feedback så är det nog Z-Wave och Zigbee som gäller, men det är som sagt inte något problem att blanda 433Mhz och Z-Wave om du har en bra kontroller.

Telldus Lite V2 klarar som sagt att ta emot och skicka 433Mhz, dock är deras api relativt begränsad (även om man köper deras tjänst).

Gillar du att fritt kunna bygga och ändra saker så tror jag det är svårt att slå Veran i enkelhet och tillförlitlighet. Både jag och Luvan har gjort en hel del scener med just liknande scenarion.

När min TV startar så svarar den på ping via WIFI, det har jag kopplat till en Z-wave strömbrytare som startar sub och förstärkare, samt att belysningen i fönstret ändras. Ett exempel på koppling med Wifi produkt och z-wave.

Rent spontant låter det som Vera och RFX modul för dig. Ingen avgift och du kan enkelt addera egna lösningar till kontrollern.  Men som sagt det är lite tycke och smak med.

Om man du köper just en RFX modul slipper du byta befintliga system hemma (jag gick helt över till Z-wave) när jag bytte från Telldus Duo, ångrar dock det.. skulle idag ha köpt en RFX till min Vera om jag fått göra om det. Mycket på grund av att man då inte behöver byta nått alls till en början, utan kan addera de saker man saknar

På din NR 3 skulle jag fundera lite på ”behöver jag få en acc på att lampan tändes” eller kan jag skicka kommandot några ggr extra och testa om det blir träffsäkert, du spar mycket pengar på det och kan addera fler enheter genom att tänka så 😊

// Ispep

 

Fråga – 2016-03-27

Hej Hur får man snabba och pålitliga aviseringar från sin Vera?

Veras egna två sms/dag eller e-post duger ju inte om man vill vara skapligt säker på att få snabbt besked om t.ex ett översvämmnings- eller brandlarm utlöst.

Testade Vera Alerts tidigare men det var inte pålitligt. I värsta fall kom inte meddelandet fram och väldigt ofta med stora fördröjningar.  (5-60 minuter)

Testade dels Vera Alerts egna protokoll och Pushbullet.

Personligen gillar jag inte heller Vera Alerts licensvillkor.

Tycker rent ut sagt att det är riktigt illa att detta inte är bättre löst av Vera.

Jag skulle vilja ha en sms lösning, det känns som det är snabbast överlag och har en bra leveranssäkerhet.

Hoppas någon har tips hur man löser detta.

Glad Påsk!

Gillar verkligen den nya sidan!

Svar

Tyvärr är det lite svårt med avisering från Vera (tycker jag iaf). I regel kommer SMS:en fram relativt direkt, men det är inte något jag helt litar på i dagsläget tyvärr. Lite av den orsaken jag valde att skriva en egen lösning för att skicka SMS ( https://www.automatiserar.se/automatiserar-gratis-program-for-att-skicka-sms/ ).  Jag nyttjar ändå Veras två gratis SMS samt en Scene som skickar http kommando till SMS programmet.

Jag har även gjort så en extra separat mailadress dit alla alerts skickas, adressen nyttjas bara av Vera systemet. Har konfigurerat så att mail alltid hämtas konstant från den med telefonen och satt en mycket informativ varningssignal, blir lite som ett SMS med.

Varje gång nån missar att larma av hemma eller nått annat händer så låter telefonen inom 15 – 30 sekunder, precis som jag vill 🙂

Finns säkert ett flertal bra sms tjänster på nätet som går att anropa men har själv inte testat.

Glad påsk (lite sent svar pga påsken)!

Tackar 🙂

// Ispep

Till Frågemeny

 

Tips på hårdvara för att styra dioder

Fråga – 2016-03-10

Hej!

Jag ville göra ett projekt och behöver lite hjälp med val av hårdvara o.s.v., hade varit mycket tacksam om ni kunde hjälpa mig med det.

Jag vill kunna styra dioder från en hemsida. Jag har kollat olika utvecklingskort men har svårt att välja vilket som passar mitt projekt bäst. Det som jag vill göra är att kunna styra en/flera dioder från en hemsida, insignalerna till dioderna ska vara från ESP8266 12E eller något liknande. ESP8266 12E ska kunna ta emot signalen från en enkel hemsida. Jag ville helst använda ett sim-kort för att kretsen ska ha tillgång till nätet istället för Wi-Fi .

Finns det något utvecklingskort som man kan ha sim-kort i istället? nåt som kan användas i en sådan projekt som handlar om IOT.

Hur tar enheten emot information från nätet (kommunikationen mellan enheten och webben) använder man sig av IP/MAC adress hur gör man?

ifall det inte finns något enhet som man kan koppla på sim-kort så får jag nöja mig med Wi-Fi anslutning men helst vill ha använda mig av ett sim-kort.

Jag har kollat på dessa enheter men har inte fått ut så mycket information om dem och vet inte exakt hur dem fungerar.

http://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/arduino/utvecklingskort/nodemcu-utvecklingskort-p87949

http://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/arduino/moduler/adafruit-fona-gsm-modul-p87937

http://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/arduino/moduler/wifi-modul-for-arduino-p87947

Blir mycket tacksam om ni kunde hjälpa till

svar

Har själv inte kört med Fona GSM modulen. Om du kör med ett sim kort tänkte du att ESP8266 ska koppla upp sig mot ett nav på internet eller tänkte du accessa ESP8266 från ”internet”? Risken är nog stor att du får en Nat adress som inte är nåbar från internet direkt om du kör med SIM.

Annars kan du köpa en billig WIFI 3G router med sim kort och koppla upp esp8266:erna mot den, då slipper du mycket problem. Du kanske t.o.m har en mobiltelefon liggandes? Jag nyttjade en gammal telefon för att få internetaccess till mina första temperatursensor på ESP8266 1 dvs – ( http://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/arduino/moduler/wifi-modul-for-arduino-p87947 ).  https://www.automatiserar.se/esp8266-och-thingspeak-100-mobilt/ projektet med Mobil och den första esp:n

Just NoceMCU kör jag själv i min Mode sensor projektet som både skickar och tar emot data. Utöver det tänder och släcker den 12st adresserbara lysdioder

http://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/arduino/utvecklingskort/nodemcu-utvecklingskort-p87949

https://www.automatiserar.se/esp8266-12e-mode-sensor-vera/  projektet med all kod, Du kan göra så att ESP8266 läser / skrapar sidor på internet och utifrån det tänder / släcker. Har inte hunnit skriva den delen ännu till min modesensor men det är på gång. Jag har kommunicerat via IP adresser och satt statiska ip:n i alla mina ESP8266 12E sensorer, Detta för att spara uppstartstid eftersom dom körs på batteri. Men det är möjligt att köra dom på DHCP och registrera ett namn i DNS till dom.

Andra kort:

Har kört lite med en particle IO men inte skrivit om det på bloggen ännu. https://www.particle.io/

Det finns en variant av dom som har simkort som du önskar, har tyvärr inte testat dom själv ännu.

Vet att m.nu har skaffat dom med Wifi stöd ( https://www.m.nu/particle-photon-with-headers-p-2512.html) Det som är riktigt smidigt med just dom är att du från internet kan byta firmware i dom genom att logga in i en portal och ladda upp kod.

// Ispep

Till Frågemeny

 

Timer-funktion

Fråga – 2016-03-12

Timer-funktion…
Hej! Jag har gjort en scen där energimätaren till tvättmaskinen triggar TTS i Sonos under 3w.
Problemet som även ni tar upp i ert exempel på tvättövervakning är att under programmets gång så kan maskinen dippa ner under 3w tillfälligt. Jag vill därmed lägga till en timer som kräver att energin skall ligga under 3w i 5min innan den triggar. Har ni en bra idé på hur jag går tillväga här?

Svar

Ja du bör kunna använda en timer för detta. Det du kan göra är att timern triggas ifall effektförbrukningen understiger 3 watt. Och när den överstiger 3 watt så stoppas timern igen. Sätter du då timern på 5 minuter så sätter du en trigger på att när timern har räknat ner till 0 så kommer den skicka ett meddelande till dig.

Det jag har fått gjort när man håller på att startar och stoppar timers beroende på relger, är att när man startar timern så reset:ar man den även 1 sek senare med hjälp av en delay. Annars kommer den inte starta på 5 minuter igen, utan fortsätta där den var.

Förmodligen kommer det komma ett inlägg inom kort som förklarar lite närmare, då jag tänkte beskriva hur jag sköter utomhusbelysningen med hjälp av flera olika triggers.

/Mvh Luvan

Till Frågemeny

 

ESP8266 driftar med tid

Fråga – 2016-03-10

Hej

Ser att ni exprimenterat lite med esp8266 och gjort lite fina uträkningar på batteritid mm. Jag undrar om ni märkt av att klockan i esp8266 driver iväg, och hur har ni valt att tackla det?

Har försökt bygga en temperatur/luftfuktighet (DHT22) med mätning en gång i timmen och får 13 mätningar på 12 timmar.

Svar

Hej

Har inte märkt att mina driver iväg med tiden ännu, kan vara för att jag kör ESP8266 med rapport var 5:e minut än så länge. Håller på att bekräfta att uträkningen och mätningar på batterier stämmer.

Antar att du kör dina på batterier och Deep sleep med?  Vilken spänning driver du det på i så fall?

Jag måste nästan bygga en ESP8266 12E baserat på DHT22:an och se hur den fungerar med rapportering varje timme med. Återkom gärna om du hittar vad som händer

// ispep

Svar

Jag kör på 4st laddbara AA, 5,2Volt till min Adafruit HUZZAH ESP8266 som jag kör arduino kod på.

Har gjort som så att jag låter den skapa en webbportal där man anger inställningar, bla wifinätver, vilken webbserver och hur länge sen ska sova.
Sen vid varje uppvak synkar den klockan (via NTP-server) och kollar om det stämmer med förra uppvaket och sovtiden, annars så somnar den om. Tyvärr blir det ett extra uppvak och att det tar lite tid att synka klockan vilket känns onödigt slöseri med batteriet 😛

Jag har testat lite med att lägga på 4,8-5% på deepsleep-tiden vilket verkade bli bra vid 22-23grader men vid lägre temp så blir det förmycket.

Jag kan tänka att det knappt märks med 5minuters intervaller, men över längre tid borde samma förskjutning ske även där.

Svar

Intressant! Så den interna klockan börjar drifta vid lägre temperaturer än det.

Ja man vill som spara på batteritiden så länge som det bara går, har fått mina att ta 2.3 sekunder relativt stabilt nu (enligt ESP:ns klocka), lite mer enligt multimetern.

När jag färdigställer nästa sensor ska jag testa att mäta hur mycket det driftar mellan olika temperaturer och Deep sleep tider.

// Ispep

 

Hej, bra sida, mycket bra. Men jag saknar info om vissa tester.  Gärna om man kan använda prylarna utomhus eller bara inomhus.ett exempel. Jag tittar på finaros dörr/fönster sensor men ser inte om den klarar att vara utomhus i minusgrader under tak eller om den klarar att vara utomhus i regn/snö. Lika så med fibaros motion sensor. Skriva gärna när ni testar prylar hur se klarar sig utomhus nåde vad gäller regn men även under tak utomhus.
Men som sagt, bra sida och väldigt behjälplig.

Svar

Kul att du gillar sidan 🙂

Tyvärr är det få Z-wave prylar som tål utomhus användning, så vi brukar skriva när de väl gör det istället för att skriva på majoriteten att de inte gör det.

Sen kan det mycket väl vara så att en Z-wave enhet tål utomhus användning så länge den inte sitter utsatt för direkt väder och vind, men att tillverkaren inte vågar garantera det. Batterier blir ofta påverkade av att sitta utomhus dock, det blir kortare livslängd på batteritiden.

För att använda t.ex Fibaros dörr/fönster sensor utomhus, så kan du köpa trådbundna magnetsensorer och koppla in dessa via ingången som finns på Z-wave enheten. Då kan du ha Z-wave enheten skyddad men magnetsensorn mer exponerad.

Här är ett exempel på en råttfälla som kopplas in till en sån enhet, men istället för en råttfälla så använder du en magnetsensor istället.
https://www.youtube.com/watch?v=sQmlrdbtrbU

Exempel på magnetsensor:

/Mvh Luvan

Till Frågemeny

 

 

// Luvan & Ispep

47 reaktioner på ”Frågor och Svar”

 1. Pingback: Vi Har Nu En Sida För Frågor Och Svar |

 2. Björn Rörfeldt

  Hej!
  Skulle se om ni har någon finurlig lösning på en ”master Dimmer” till vera?
  Dvs en virtuell dimmer så man kan styra många fysiska dimmers med.

  Med vänlig hälsning,

  Björn Rörfeldt

 3. Hej,

  Jag har en Vera och Eliq och undrar försöker hitta något sätt att få in Eliq-datan i Veran. Jag har sett att någon använt deras API för att få in det i en virtuell enhet i Fibaro. Vet ni om det är möjligt att göra något liknande i en Vera?

  1. Jag har varit sugen på att göra samma sak själv eftersom min NorthQ drar så mycket batteri. Det bör absolut gå att göra med Veran.

 4. Jörgen Bertholdsson

  Hej
  Går det att få till en lösning med Vera där bilder/film som tas med installerade kameror lagras lokalt på en nätverksshare (nas/server etc.)
  I stället för att dom laddas upp till veras centrala servrar?

  1. Har inte lyckats få till nått vettigt direkt i Veran :/

   Har dock en lösning för både min Telldus Znet och Vera:n (stillbilder).

   Det jag har gjort för att helt slippa lagra bilder externt är att låta kamerornas rörelseavkänning spara bilder på en lokal FTP, dvs bilderna lämnar aldrig hemma nätet. och när rörelse detekterats av kameran kan jag nyttja det som en rörelsesensor med 🙂

   När en bild sparas på FTP:n triggar ett script som sedan skickar ett kommando till Telldus Znet och till virtuella rörelsesensorer i Veran. Detta gör att jag kan nyttja detta till både till Vera och Telldus samtidigt 🙂

   Kommer att lägga upp lite mer info om det så fort jag hinner.
   // Ispep

   1. Jörgen Bertholdsson

    Ok, ser fram emot din info.
    Hade varit intressant att veta vad som sitter i andra änden hos Vera. Visste man det hade det varit enkelt att sätta om dns-uppslaget mot vera så att det pekat till en lokal server 😉

    1. Nu finns scriptet jag själv kör för att summera alla kameror till en lokal dator hemma (utan att gå ut på internet).
     https://www.automatiserar.se/powershell-trigga-med-ftp-och-jpg/

     Det är möjligt att byta ut strängen jag kör till en räknaren i Vera till en virtuell rörelse sensor för varje kamera för att få kamerorna som rörelsesensorer till vera. Står lite om hur rörelse sensorn skapas här: https://www.automatiserar.se/esp8266-12e-mode-sensor-vera/

     Jag ska dock erkänna att jag har konfigurerat kamerorna att finnas i Vera:n med, så bilderna finns både lokalt och på internet 😉

     // Ispep

 5. Hej!
  Tack för en mkt bra sida!

  Kan ni göra någon guide för att konvertera vanliga markiser från tex jula till motor & z-wave styrda (om det går)

  Mvh
  Daniel

 6. Fredrik holmgren

  Hej

  Jag har ett gammalt trådat villalarm och har blivit lite intresserad av hemautomation och skulle gärna vilja kombinera dessa två. Såg att webe home har ett larm med z wave och undrar om det finns andra lösningar att bygga eget? Jag antar att man kan t ex köra med vera och köpa precis det man vill ha men jag behöver någon typ av larmpanel för mina barn som är för små för telefoner. Finns det någon typ av larmpanel som man kan koppla till t ex vera?
  Någon som har någon erfarenhet av webe home? Jag är allergisk mot alla typer av fasta månadskostnader…
  Någon som något annat paket?

  En helt annan fråga, om man har släckt en bordslampa med strömbrytare på sladden eller på själva lampan, kan man verkligen tända med z wave?

  Tacksam för lite vägledning

  Fredrik

  1. Hej Fredrik,
   Japp, det finns larm som är mer och mindre kompatibel med Vera. DSC ska vara en av larmen som har bra integration med Vera:
   https://www.automatiserar.se/gastinlagg-vera-med-dsc-larm/
   Och sen finns det även lösningar för de larmen som inte är kompatibel via plugin:
   https://www.automatiserar.se/tavlingsbidrag-lasa-av-status-pa-securitas-larm/
   Sen har du även möjligheten att ha larm möjligheter bara med hjälp av Z-wave enheter:
   https://www.automatiserar.se/z-wave-kontroller-som-larm/

   Det finns brytare som du kan ersätta en vanlig brytare som sitter på sladden till din lampa:
   https://blog.m.nu/test-av-swiid-cord-switch/
   Men som du säger, att om man har brutit strömen med en vanlig strömbrytare som sitter på själva lampan så kan du inte tända den via Z-wave. Utan du får byta ut brytaren mot en Z-wave brytare eller ta för vana att inte använda den vanliga strömbrytaren och bara använda en Z-wave brytare i t.ex. vägg uttaget.
   /Mvh Luvan

 7. Hej på er alla.

  Finns det någon som kan förklara lite hur Vera alert fungerar och profilerna man skapar.

  Ett exempel:
  Jag har 2 användare till vera 3 , jag och min fru och vi har vars en mobil med appen vera alert installerad med 2 olika ID.
  Låt oss säga att jag har 2st fibaro fgk 101 . en är kopplad till brevlådan och en till ytterdörren.
  Nu vill vi få en notis i våra mobiltelefoner när vi får post och om någon öppnar ytterdörren. Hur gör man detta?

  Förstår jag det rätt att det är en profil till en node. Så i detta fall skulle jag behöva
  2 profiler eller blir det 4???

  Skulle vara tacksam för hjälp!

  Mvh Lars

  1. Hej Lars,
   Om jag har förstått det rätt, så ska du skicka till alla profiler om du inte anger mottagare.
   Profil
   Jag är osäker på vad du menar med node? Men du ska iaf kunna ha 2 profiler på en licens vilket ska innebära att du kan skicka obegränsat med meddelanden till er båda med en licens om jag förstår det rätt.
   /Mvh Luvan

   1. Hej Luvan.
    Har missat att jag fick svar från dig på denna sida. (får man inte någon notis/mail att man har fått svar på denna sida…. dagens i-lands problem ).
    😀

    Med ”Node” menar en door/windows sensor typ en fibaro fgk 101.

    Det jag inte fattar med själva vera alert är (om du klickar på pilen på vera alert (settings)/ edit/ settings ). Där ser du ”users” och Profiles. Users är på vänster sida och Profiles är på höger. Users är ju de konto som du har skrivit in i veran (användarnamnet till veran) och profiles är ju vad du skriver in i fliken profiles i vera alert. Där väljer du Profiles type och veraalertsID och MessagePrefix om du vill , där knyter du ju denna profil till en telefon med hjälp av ID som du skriver in. Om du då har 2 användare som vill ha en signal att posten har kommit så får du ju ha 2 profiler (2st ID nummer) och så fortsätter det med alla andra sensorer du vill ha en notis av , blir ju så många profiler du måste köpa.

    Jag har fler användare än 2 så att skicka till alla vill jag inte.

    Antagligen så ”ser” inte jag hur det är uppbyggt därav detta missförstånd.

    //Lars

 8. Hej!
  Jag har en liten fundering om styrsystem.
  Vi ska bygga nytt hus och jag måste givetvis ha ett styrsystem i huset. Ska man satsa på ett trådat system typ Dali eller Knx eller är dom trådlösa systemen bättre?
  Jag har fått för mig att dom trådlösa har bättre möjligheter med appar.
  Vilket fabrikat är det som man ska satsa på om man ska välja det bästa alternativet på någon av varianterna (trådat eller trådlöst)
  Mvh
  Robert

 9. En liten fråga!
  Jag vill skapa en Scen som skickar en notis om min brytare rapporterar 0watt när brytaren sätts till ”on”…

  1. Hej
   Kollade lite på den här sidan:
   http://wiki.micasaverde.com/index.php/Luup_Scenes_Events#Samples

   Klippte ihop nått som eventuellt är en början på du vill göra, dock inte testat den, men tyvärr nått liknande man måste göra för att uppnå det det du vill:
   local device = 105
   local lul_tmp = luup.variable_get(”urn:micasaverde-com:serviceId:EnergyMetering1”, ”Watts”, device)

   if (tonumber(lul_tmp) < 1) then -- skicka en notis. // Ispep

    1. Har du lust att dela med koden? Kan säkert vara fler som har samma fundering men inte frågat om det bara 🙂

     // Ispep

     1. Såklart, du skrev ju i princip hela koden 🙂
      Använder VeraAlerts för puch meddelanden.

      local kWh = luup.variable_get(”urn:micasaverde-com:serviceId:EnergyMetering1”, ”Watts”, 91)
      if (tonumber(kWh) < 1) then
      luup.call_action("urn:richardgreen:serviceId:VeraAlert1", "SendAlert", {Message = "Glömt motorvärmarekabeln ", Recipients = "user1"}, 17)
      else
      end

 10. Johan Hessler

  Är det möjligt att koppla två st fristående 433 system till en (1) z-wave controller?

  Mina väggar släpper inte riktigt igenom 433 signalerna så jag funderar på två fristående system och undrar alltså om det är möjligt att styra både dessa genom samma z-wave controller.

  Har ni någon erfarenhet av nexas signalförstärkare i ett z-wave system?

  Eftersom 433 prylarna är betydligt billigare så tänkte jag använda mig av såna för strömbrytare och z-wave för sensorer och dyligt.

  1. Hmm ja kanske att du kan ha 2 st rfxtrx enheter till samma vera, inget som vi har testat. Det ska även finnas möjlighet att koppla ihop 2 veror så att de samarbetar.
   Har du testat att byta antenn? Det gjorde stor skillnad för mig som har stenväggar hemma. Du kan läsa lite mer om det här, längre ner på sidan.
   https://www.automatiserar.se/test-av-rfxtrx-433e-till-vera/
   Denna antenn som jag använder säljer numera m.nu.
   Vad jag har hört av de som använt sig av nexas signalförstärkare så har inte deras upplevelse varit så positiv. Om någon annan har någon annan åsikt så vore det intressant att höra. Det finns även en begränsning i hur många enheter förstärkaren kan prata med.

 11. Hej!

  Först och främst; tack för en riktig bra blogg. Jag får många bra tips och idéer från er.

  Till frågan. Jag har en vera edge och styr nästan all belysning samt övervakning med sensorer och kameror. Just nu saknar jag en larmpanel. Zipato keypad är det enda alternativet som jag hittat. Finns det inga andra alternativ? Jag vill kunna larma/larma av samt få feedback på vilket house mode veran har. Jag har funderat på att ha en platta med någon lämplig app som alltid är igång, men det känns inte så driftsäkert. En färdig enhet liknande keypaden fast med mer funktionalitet hade varit optimalt. Har ni något tips?

  /Jens

  1. Hej
   Jag har haft precis samma problem som du att hitta en bra lösning för att visa vilket mode Vera är i. Har försökt bygga diverse lösningar som tyvärr inte uppnått mina krav 🙁

   Men nått riktigt enkelt och färdigt vore en scene i Vera som sätter färgen på en lampa beroende på ditt Mode i Vera, hittade den här vid en snabb koll på m.nu
   https://www.m.nu/dimmrar/led-bulb?nosto=searchpage-nosto-1
   Kostar dock lite väl mycket för att ha enbart som status lampa :/
   // Ispep

   1. Jag har funderat på liknande lösningar. Helst skulle jag vilja ha en klassisk larmpanel fast utan larm och som integrerar bra med vera.

 12. Hej.

  Jag har ett projekt här hemma som jag jobbar med, men känner nu att jag inte kan lösa det på egen hand.

  Jag håller på att bygga en ”Magic Mirror”. Lite info här : https://magicmirror.builders/

  Jag har en Vera 3, och med den vill jag kunna styra spegeln med hjälp av http kommandon, så här:
  https://forum.magicmirror.builders/topic/735/remote-control-shutdown-configure-and-update-your-magicmirror

  Det såg jag att man ska kunna lösa här: https://forum.magicmirror.builders/topic/1446/magicmirror-not-mirror

  Problemet är att koden som visar på sidan fungerar inte för mig. Är det någon som är bra på Lua kodning eller vad det nu är för något?
  Jag vill köra en scen i Veran typ: Spegel på: och då skickas ”http://192.168.0.207:8080/remote?action=MONITORON” till raspberryn pi.

  Någon som har ett tips?

  1. Spännande projekt!
   Om din länk: http://192.168.0.207:8080/remote?action=MONITORON
   Fungerar i en webbläsare utan att ange användarnamn och lösenord, så borde det fungera att lägga till denna lua kod i en scen:
   local status, result = luup.inet.wget(”http://192.168.0.207:8080/remote?action=MONITORON”, ”3”)
   Ibland kan ” tecknen bli konstiga via kopiering och inklistring, så byt ut de så de ser ok ut.
   Vore kul om du visade upp ditt projekt när du är klar 🙂

   1. Hej Luvan.

    Tack för hjälpen fungerar perfekt. Precis som du skrev fick jag byta ut ” mot ” 😉 .
    Nu kan jag få monitorn att vakna när fibaro motion sensor känner av rörelser.

    Jag håller på att snickra ihop ram och bakstycke, ska försöka komma ihåg att ta bilder under montering mm. Jag hör av mig 🙂

    //Lars

     1. Hej.
      Jag undrar om någon kan hjälpa mig med detta.
      Jag skulle vilja kunna se temperaturen från en ”fibaro fgk-101” (door/window sensor) på MagicMirror skärmen.
      Jag hittade en länk där man ska kunna hämta HTTP information med hjälp av denna module till MagicMirror (MMM-HTTPRequestDisplay) .

      Jag har sökt på nätet och hittade att man kan skriva in lite saker 😉 till veran och får information om en enhet typ så här:

      http://192.168.0.3:3480/data_request?id=status&output_format=xml&DeviceNum=956

      Då får jag en massa text ang. min enhet och kan även läsa av temperaturen. Det ser ut så här (det är bara en text rad, det kommer upp en massa text):

      Men det stämmer 15.87 grader. Är det möjligt med hjälp av
      MMM-HTTPRequestDisplay att få den temperaturen på skärmen?

      https://forum.magicmirror.builders/topic/268/mmm-httprequestdisplay
      https://github.com/Eunanibus/MMM-HTTPRequestDisplay

      Tacksam för all hjälp!

      //Lars

 13. Hej!

  Jag har skaffat mig en dörrklocka från Nexa och tänkte att man med TelldusCenter på en Windows 10-maskin enkelt skulle kunna köra ett PS-script som mailar mig en bild från en övervakningskamera när någon ringer på dörren.
  Jag hittar dock inte något bra sätt att göra detta. Har du något tips på hur jag på enklaste sätt får en switch i Telldus att trigga mitt script?

  // Johan

  1. Hej

   Har tidigare gjort nått script som läste av registret för att se vilken status enheterna i telldus center hade alternativt fråga tdtool.exe via script frekvent.

   Tyvärr kommer jag inte på att jag har gjort nått bra sätt för att övervaka ändringar i registret i realtid :/

   I mitt projekt för att övervaka mina kameror via FTP i realtid använder jag en event handler för filsystemet. kanske går att använda nått liknande mot registret med?

   Hittar du en lösning får du gärna dela med dig av den 🙂

   // Ispep

   1. Hej,

    Jag har nu en väldigt enkel lösning, som funkar bra.
    I Windows Event Viewer har jag högerklickat på det event som TelldusCenter skapar (under Windows-loggar/program) och där valt ”Koppla aktivitet till denna händelse”, som då skapar en aktivitet i Schemaläggaren. Den aktiviteten startar min .ps1 som skickar ett mail till mig med senast tagna bild från kameran på framsidan!

    // Johan

   2. Hej!

    Jag hittade en lösning, dock är jag inte helt nöjd med den.
    I Event Viewer under ”Windows-loggar\Program” kan man se loggar från ”TelldusService”. Dessa events har dock samma Händelse-ID och det enda som skiljer dem åt är texten i ”EventData”.
    I Event Viewer har jag högerklickat på eventet och valt att ”koppla aktivitet till denna händelse…” och valt att mitt PS-script skall köras.
    Eftersom alla events ser likadana ut körs scriptet varje gång något triggas i TelldusCenter och jag får därför i PS-scriptet söka på texten i EventData för att utföra olika saker beroende på vad som har triggats.
    I mitt fall har jag bara några enstaka devices i TelldusCenter och dessa är kopplat till loggning samt den här skicka mail-funktionen så då kommer det att fungera bra. Om man däremot kör alla sina devices via TelldusCenter blir nog denna lösning en smula rörig.

    Scriptet ser ut så här just nu:

    $device = (Get-EventLog -newest 1 -LogName Application -InstanceId ”2”).Message.TrimStart(”Execute a TellStick Action for device”)
    switch ($device){
    6 {
    Send-MailMessage -From $From -to $To -Subject $Subject -Body (Get-Date) -SmtpServer $SMTPServer -port $SMTPPort -UseSsl -Credential $credentials -Attachments $attachment
    }
    7 {
    Invoke-Sqlcmd -Query $TSQL_1 -ServerInstance $SQL -ErrorAction Stop
    }
    8{
    Invoke-Sqlcmd -Query $TSQL_2 -ServerInstance $SQL -ErrorAction Stop
    }
    }

    // Johan

    1. Snyggt script, trevligt att du ville dela med dig av lösningen med!
     Finns säkert många som sitter med en Telldus X på Windows och funderar på roliga lösningar 🙂

     Vi uppskattar verkligen att hjälp vi kan få, vi har haft lite tidsbrist den senaste månaden.. Därav lite lite aktivitet på bloggen.

     // Ispep

 14. Hej!

  Ett par fundering som jag inte hittat eller orkat leta mig fram till!

  1. Fungerar schemat i Veran fast internet är OFF Line?
  2. Kan man ha flera användare i Vera? Administratör kan göra allt Användare kan bara styra redan programmerade funktioner?

  1. Hej
   Då försöker jag svara på dessa:
   1: Det fungerar även om internet är nere
   2: Du kan styra vem som får hantera olika delar / funktioner i vera.

   // Ispep

 15. Tjena har en vera secure rfxt modulen har provat guiden med lägga till dom gråa nexa utan knapp på men får inte dom skriver in adress o allt trycker lägg till och veran skalll godkänna men det händer inget har den andra typen av nexa brytare också men lerning knapp på men dom går inte få in med hjälp av knappen på dom får tända släcka med telldusen då dyker dom upp i listan men har 10 gråa liggandes men guiden funkar ej för hoppas på ett bra svar mvh jim

   1. Tjena jag har fått med med nexa grön knapp in men jag fick tända släcka med tellsticken för att den ska komma upp i listan

 16. Hej har lite samma problem som Jim.
  Får in alla enheter via fjärrkontrollen, men som jag förstår det så kan jag bara lägga in så många enheter som jag har knappar på fjärren!? Och nu är knapparna slut!
  Försöker New devices men de dyker inte upp i device, kvittar hur länge den får stå och tänka…. vad gör jag för fel!
  Har precis fått göra en fabriksåterställning, fick problem med en uppdatering så allt är inlagt på nytt..
  // Gustav God Jul =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *